Select Page

»Slovenija, od kod lepote tvoje!« poje  Avsenikova pesem. To res drži, saj vsepovsod po Sloveniji najdeš lepoto, pa čeprav sredi Triglava, na dnu Postojnske jame ali sredi prekmurske ravnice.

Slovenija leži v srednji Evropi in s tem spada v države osrčja Evrope. Naša domovina ima veliko različnih pokrajin, morje z obalo, gorovja s smučišči, ravnice s polji, doline z jamami in še bi lahko naštevali. Čeprav je dežela majhna, so tu lepote, po katerih smo znani kar po vsem svetu, ne le znotraj domovine.

Mnogi, ki nas obiščejo, pravijo, da poleg lepot, ki jih imamo, v njej živimo tudi prijazni, gostoljubni ljudje, ki smo vedno pripravljeni pomagati.

Vendar ni vse le belo, kot se zdi, pojavlja se tudi veliko črnega: brezposelnost, nasprotja med družinami, borba z zakoni itd.

Glede na življenjske razmere nekateri živijo v izobilju, spet drugi pa v veliki revščini, vendar pa vseeno skušamo živeti v sožitju z vsemi. V Sloveniji živi polno različnih narodov, med drugim je poleg Slovencev še največ Madžarov in Italijanov ter tudi Romov. Največ Romov živi na Dolenjskem in v Prekmurju.

Upam, da smo vsi, ki živimo v Sloveniji, zavedni Slovenci, saj tako ohranjamo in nadgrajujemo narodno zavest.

Kljub naši majhnosti imamo bogato kulturo in kulinariko. Kdo na svetu ne pozna prekmurske gibanice, kranjskih klobas, istrskih žlikrofov? Slovenci smo vestni kuharji in vinarji, po svetu se dobro prodajajo naša vina, še posebej pa penine iz goric v Gornji Radgoni. V Sloveniji imamo dokaj razvito gospodarstvo, a je žal kar nekaj nekdanjih tovarn v stečaju, kljub temu pa nam še dokaj dobro uspeva obalni turizem ter turizem na smučiščih.

Slovenija se je osamosvojila komaj leta 1991, do takrat je pa večino časa bila pod Avstrijci in Srbi, in to v državah Avstro-Ogrski ter SFRJ.

Slovenci govorimo v slovenščini, imamo pa tudi veliko narečnih jezikov, teh je okoli sto. Najraje govorim v prekmurščini, saj je to zame moj najljubši, narečni jezik.

Nihče ne ve, kakšna prihodnost čaka Slovenijo, pa vendar upam, da bo boljše, kot je sedaj. Upam, da bo na voljo več služb in da bodo plače za vse enake in ne bo takih razlik med bogatimi in revnimi.

Slovenci smo lahko ponosni na svojo domovino, saj nam daje dom in podporo in se v njej res počutimo kot doma.

Petra Munđar, 9.b

Dostopnost